tasa-arvoteot tuottaneet tulosta

Olisivatkohan tasa-arvokysymykset nousseet piirun verran tärkeämmiksi tänä vuonna? Jos näin on, ja haluan siihen tietysti uskoa, väitän, että naisjärjestöjen 100 tasa-arvotekoa -hanke on tempaissut ihmiset mukaansa voimakkaammin kuin olisimme saattaneet toivoa. Kysyttäessä Suomi-brändiä tasa-arvo ja naisten asema yleensä on meille jokaiselle ylpeyden aihe maailmalla. Kun World Economic Forum rankkaa parhaita maita naisille ja lapsille elää, Pohjoismaat ovat omaa luokkaansa. On siis kaikki syyt panostaa vielä vahvemmin tasa-arvotyöhön siten, että se tuntuu parempana elämänlaatuna meidän jokaisen elämässä, töissä ja kotona, julkisessa ja yksityisessä tilassa.  

Ulkoministeriö on yksin luvannut tehdä yli 150 tasa-arvotekoa Suomen kunniaksi. Seuraava askel olisi ehkä arvioida, voisiko myös Suomi lähtökohtaisesti tehdä feminististä (ulko)politiikkaa kuten Ruotsi. 

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suurin ihmisoikeusongelma. Taistelu väkivallan ehkäisemiseksi ja väkivaltaa kohdanneiden suojelemiseksi ja auttamiseksi on vielä riittämätöntä. Mielestäni pienet askeleet väkivaltaa vastaan eivät ole riittäviä. Meidän tulisi päättäväisesti toimia väkivallan lopettamiseksi ja jokaisen uhrin suojelemiseksi. Kysymys ei ole osaamattomuudesta tai rahan puutteesta vaan siitä, että poliittinen agenda ei näe asiaa riittävän tärkeänä.   

Sama näkyy meidän turvapaikkapolitiikkamme kohdalla. Viime päivät ja viikot olemme huolestuneina seuranneet, miten perheet, äidit ja pienet vauvatkin halutaan pakkopalauttaa Afghanistanin erittäin vaarallisiin ja vaikeisiin olosuhteisiin. Suomen turvapaikanmyöntämiskriteerit ovat  erittäin tiukat, ja on aiheellista kysyä, kiinnitetäänkö naisten asemaan ja lasten edun arviointiin riittävästi huomiota  oleskelulupa-arvioinneissa.  

Jos vertaa muihin pohjoismaihin, meidän käytäntömme on erittäin tiukka. Vuonna 2016 Suomessa myönnettiin vain 27,4 prosenttia myönteisiä lupia verrattuna Ruotsin 60 ja Tanskan 72 prosenttiin. Suomalaisten päättäjien selitys, jonka mukaan seuraamme samoja sääntöjä eri maissa, ei siis ainakaan käytännössä anna samaa tulosta, jos katsoo asiaa suojelua hakevien naisten ja lasten kannalta.  

Kohta on taas uudet vaalit. Presidentinvaalit onnistuvat paremmin kuin mitkään muut herättämään kansalaisten mielenkiinnon poliitikkaan ja yhteiskuntaan. Onneksi meillä tällä kertaa on  yksi ehdokas enemmän kuin viime kerralla, jolloin itse sain kunnian olla presidenttiehdokkaana. 

Meillä on oikeus nyt odottaa myös miesehdokkailta näyttöä osaamisesta tasa-arvopolitiikasta ja naisten oikeuksista, sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yltynyt vihapuhe naisia kohtaan on osoittanut, että myös miespoliitikkojen on aika jakaa vastuu tasa-arvon toteutumisesta maassamme. Joidenkin äänekkäiden niin kutsuttujen miesjärjestöjen taistelu tasa-arvoa vastaan ei ole enemmistön maailmankuvan mukainen mutta uhkaa monopolisoida miesten äänen, kun keskustellaan tasa-arvopolitiikasta. Nyt presidenttiehdokkailla on mahdollisuus tunnustautua feministeiksi, naisasiamiehiksi ja -naisiksi ja yhdessä meidän kanssamme taistella nopeamman   tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskehityksen puolesta.

Eva Biaudet

Puheenjohtaja
Naisjärjestöjen Keskusliitto

 

       
       

 


Presidentti Tarja Halosta tapaamassa 100 tasa-arvotekoa -juhlien tiimoilta

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara vieraili NJKL:n hallituksen kokouksessa 4.9.2017

Tunnelmia SuomiAreenasta

Perhevapaiden uudistamisen ja palkkatasa-arvon puolesta

Syyskausi on pyörähtänyt toden teolla käyntiin naisjärjestöissä. Kesän aikana olimme järjestämässä tasa-arvoaiheisia tapahtumia SuomiAreenassa ja marssimme yhdenvertaisuuden puolesta Pride-kulkueessa.

Perhevapaajärjestelmää ollaan vihdoin uudistamassa. Me naisjärjestöissä peräänkuulutamme puolueilta ja työmarkkinajärjestöiltä kunnianhimoa perhevapaauudistuksen läpiviemiseen ja sitä kautta sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Myös vaatimus samapalkkaisuudesta on viime viikkoina ollut voimakkaasti esillä Finlaysonin nerokkaan palkkaepätasa-arvoa korostavan kampanjan myötä. Kesäkauden kuulemisissa me naisjärjestöt olemme vaatineet Suomelta aktiivisempaa roolia ihmiskaupan vastaisessa työssä, vaikuttaneet tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien parantamiseksi ja naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. On mielestämme tärkeää, että naisjärjestöjen tekemä pitkäaikainen ja asiantunteva työn em. teemoissa noteerataan sille kuuluvalla tavalla.

Naisjärjestöjen Keskusliitto toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uuden jäsenjärjestön, Monaliiku ry:n! Monaliiku tekee tärkeää työtä edistämällä monikansallisten naisten hyvinvointia ja liikuntaa. 

Huomaathan, että ehdit vielä mukaan tekemään tasa-arvotekoja! Saimme kesän aikanakin suuren joukon uusia tekoja.

 

       
       

 

Tarjolla vaikuttamisen paikkoja osaaville naisille!

Naisjärjestöjen Keskusliiton sääntömääräinen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 20.11.2017 klo 15-20 Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Kokous on vaalikokous, jossa valitaan neljä hallituksen jäsentä erovuoroisten tilalle toimikaudelle 2018–2020.

Huomioittehan, että vuosikokouksen päivämäärä on muuttunut. Ehdokasasettelun päättymistäkin on aikaistettu: uusi takaraja hakemusten lähettämiselle on 9.10.2017 klo 16.00.

Kutsu asettaa ehdokkaita Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen on lähetetty jäsenjärjestöjen edustajille sähköpostitse 9.6.2017. Ehdokaslomake liitteineen löytyy myös Naisjärjestöjen Keskusliiton nettisivulta. Ehdokaslomake tulee palauttaa täytettynä ja virallisten nimenkirjoittajien allekirjoittamana pyydettyine liitteineen keskusliiton toimistoon 9.10.2017 klo 16.00 mennessä joko skannattuna toimisto (at) naisjarjestot.fi tai kirjepostilla osoitteeseen Fredrikinkatu 39 C 22 00120 Helsinki.

Myös ilmoittautuminen vuosikokoukseen on auki. Ilmoittaudu mukaan täällä. Tervetuloa!

 

       
       

 

Juhlavuoden hankkeemme huipentuu marraskuussa 100-tasa-arvotekoa -juhliin. Tulkaa joukolla juhlimaan kanssamme! Päivitämme lisätietoja hankkeen verkkosivuille lähitulevaisuudessa, mutta merkitse päivä jo kalenteriin!

Ilmoittautuminen juhlaan on auki! Varaa paikkasi viipymättä täällä.

 
       
       

 

 

 

 

 

 

 

UUSIA TASA-ARVOTEKOJA 

Liikunnallisia tasa-arvotekoja

Tasa-arvoasioista vastannut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula osallistui 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen omalla tasa-arvoteolla. Juha Rehulan aloitteesta sosiaali- ja terveysministeriö selvittää liikuntavuorojen jakautumista kunnissa tyttöjen ja poikien sekä naisten ja miesten kesken. Rehulan mukaan on tärkeä selvittää tasa-arvon toteutumista liikuntatoimen rahanjaon yhteydessä, sillä julkisessa tasa-arvokeskustelussa nostetaan usein esiin se, että tytöt ja naiset saavat huonoimmat ajat kuntien liikuntapaikoissa. Selvitys liikuntavuorojen jakautumisesta kunnissa toteutetaan syksyllä 2017.

Suomen Jääkiekkoliiton tasa-arvotekona on järjestää tulevan kauden (2017–2018) aikana sata tyttökiekkotapahtumaa ympäri Suomea. Hanke toteutetaan yhdessä seurojen kanssa. Vaikka jääkiekko on yksi Suomen suosituimmista lajeista, jää tyttöjen ja naisten harrastajamäärien osuus jääkiekossa alle 10 prosenttiin.

Monaliiku – Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry järjestää lokakuussa jalkapallofestivaalin, joka tuo päivän ajaksi yhteen amatöörijoukkueita, urheilijoita ja urheilun ystäviä levittämään ja lisäämään tietoisuutta pakolaisten, ja erityisesti pakolaisnaisten, tilanteesta Suomessa ja Euroopassa. Tapahtuma on juhla monikulttuurisuudelle ja yhteiskunnan moninaisuudelle, tasa-arvolle ja naisten voimaantumiselle. Jokainen voi tulla viettämään juhlaa perheen ja ystävien kesken osana FARE-verkoston maailmanlaajuista Football People -kampanjaa.

 

Suomen Olympiakomitean Johtaa kuin nainen -hankkeen tavoitteena on lisätä naisten määrää urheilun päätöksentekopaikoilla, lisätä urheilujohtamisen osaamista ja luoda johtamiskoulutuskonsepti. Puolitoistavuotinen koulutus on suunnattu paikallisella, alueellisella tai valtakunnallisella tasolla luottamustehtävissä toimiville naisille.

 

       
       

 

 

Naisten ja tyttöjen asioinnin lisääminen Maahanmuuttovirastossa

Maahanmuuttoviraston tasa-arvotekona on edistää naisten ja tyttöjen osallistumista itse omien asioidensa käsittelyyn. Ydinajatuksena on, että Suomessa naisilla ja tytöillä on oikeus ja velvollisuuskin itse hoitaa omat asiansa ja asioida omassa asiassaan. Asioinnissa hakija-asiakkaat kohdataan henkilökohtaisesti, jolloin on tärkeää, että nainen tai tyttö saa vastata itseään koskeviin kysymyksiin, eikä hänen puolestaan puhu muut. Asioinnissa korostetaan siten naisten ja tyttöjen oikeutta käyttää omaa ääntään. Puhelimessa pyydetään samoin naisia ja tyttöjä puhumaan itse, kun on kyse naisten tai tyttöjen omasta asiasta ja usein myös perheen asiasta.

Tutustu muihinkin uusiin tasa-arvotekoihin hankkeen verkkosivuilla! 

 

       
       

 

 

AIEMMIN ILMOITETTUJEN TASA-ARVOTEKOJEN KUULUMISIA

Suomen Lakimiesliitto: neuvontaa sateenkaariväelle 15.9. saakka

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 1.3.2017. Uudistuksen on uskottu tuovan mukanaan lisääntyvän tarpeen lakineuvonnalle kun lain myötä useampi sateenkaariryhmiin kuuluva tulee uusin tavoin lainsäädännön piiriin samalla kun monimuotoiset perheet lisääntyvät uusien avioliittojen, sisäisen adoption, avioerojen ja uusperheiden myötä.

Suomen Lakimiesliitto haluaa olla mukana tukemassa sateenkariväkeä uusien kysymysten kanssa haastamalla lakiasiain- ja asianajotoimistot mukaan kampanjaan, jossa tarjotaan neuvontaa sateenkaariväelle pro bono-periaatteella perhe- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä ajalla 14.8–15.9.2017. Lue lisää Suomen Lakimiesliiton verkkosivuilta.

 

       
       

 

Liikunnan 100 tasa-arvotekoa -starttitilaisuus

Opetus- ja kulttuuriministeriön tasa-arvoteko on haastaa liikunnan ja urheilun lajiliitot edistämään sukupuolten tasa-arvoa. OKM järjestää 21.9.2017 Liikunnan 100 tasa-arvotekoa -starttitilaisuuden, jonka tarkoituksena on edistää tasa-arvoista johtamista ja uria liikunta-alalla sekä tukea liikunnan tasa-arvotekojen valmistelua. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille liikunta-alan johtamisesta, urista ja tasa-arvosta kiinnostuneille. Mukaan mahtuu 100 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lisätietoja, ohjelma ja ilmoittautuminen opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla. Tervetuloa!

 

       
       

 

Kuva: Yle

Yleltä uusia tasa-arvotoimenpiteitä

Yle toteuttaa tasa-arvotekonaan laajan kartoituksen urheilun sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisesta sen sisällöissä. Tulosten pohjalta Yle rakentaa suunnitelman toimenpiteistä tasa-arvon parantamiseksi urheilujournalismissa.

Yle Urheilu ja Yle Sporten päättivät kesällä tasa-arvon edistämisen muodoista sisällöissään. Yksi Ylen jatkuvaan parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä on keväällä 2018 alkava kotimaisen palloilun Mestaruusputki-tv-konsepti. Se nostaa palloilulajien kotimaisten naisten otteluiden tv-näkyvyyden samalle tasolle kuin miesten sarjoissa. Toiseksi Yle Urheilu ja Yle Sporten ryhtyvät seuraamaan tasa-arvon toteutumista verkkosivustollaan reaaliaikaisesti. Samalla urheilutoimitukset sitoutuvat vahvistamaan uutisointia naisurheilusta niin määrällisesti kuin laadullisesti Kolmantena toimenpiteenä Yle on päättänyt erityisesti nuorille kohdeyleisölle suunnatuista tarinallisista sisällöistä, joissa nostetaan naisurheilua ja -urheilijoita.

 

       
     

 

 

100 tasa-arvotekoa ja naisjärjestöt SuomiAreenassa

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta järjestivät heinäkuussa Porin SuomiAreenassa kolmenlaista ohjelmaa: humoristinen ”Oho, Suomi ei olekaan tasa-arvoinen” -torivartti pidettiin torstaina 13.7. klo 12.45 Porin torilla MTV-lavalla ja keskustelutilaisuus "Keinokohtuja ja muita utopioita? Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä" perjantaina 14.7. klo 10 Porin kaupungintalon pihalla. Lisäksi pidettiin tasa-arvotelttaa.

Keskustelutilaisuudessa olivat mukana kunniatoimikuntamme puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen, TANEn puheenjohtaja Sari Raassina, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen ja Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen. Keskustelua kommentoivat Planin lastenhallituksen jäsenet Nea Baarman ja Aino Vehkavaara Tilaisuuden juonsi Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet. Keskustelun aiheina olivat muun muassa tasa-arvon edistäminen taloudessa ja urheilussa. Torivartissa esiintyivät näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä ja stand up -koomikko Katariina HavukainenKiitämme loistavia puhujiamme, mukana olleita jäsenjärjestöjämme ja yleisöä!

Lue kaikki keskustelutilaisuudesta täältä ja katso "Keinokohtuja ja muita utopioita? Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä" MTV Katsomosta ja lue presidentti Halosen keskustelutilaisuudessa pitämä kunniapuhe kokonaisuudessaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeen verkkosivuilta!

Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöistä SuomiAreenassa olivat mukana mm. Maa- ja kotitalousnaiset, Marttaliitto, Soroptimist International Finland ry, Suomen Yrittäjänaiset, Tunne rintasi ry, ja Zonta International Piiri 20 ry.

 

       
       

 

 

NAISJÄRJESTÖT OTTAVAT KANTAA 

Perhevapaat uudistettava riittävin resurssein

Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii perhevapaiden pikaista uudistamista ja naisten ja miesten tasa-arvoisen vanhemmuuden ja työllisyyden edistämistä 6+6+6 -mallin mukaisesti. Naisjärjestöjen Keskusliitto kannattaa näkemystä siitä, ettei uudistuksen tarvitse olla kustannusneutraali, ja peräänkuuluttaa puolueilta ja työmarkkinajärjestöiltä kunnianhimoa perhevapaauudistuksen läpiviemiseen ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Tasaisemmin jaettu vanhemmuus mahdollistaa naisten ja miesten tasavertaisen osallistumisen työ- ja perhe-elämään sekä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

 

       
       

 

 

Suomen oltava aktiivinen toimija ihmiskaupan vastaisessa työssä

Naisjärjestöjen Keskusliitto katsoo, että eri hallinnonalojen ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä ja konkreettisia toimia ihmiskaupan vastaisessa työssä tulee vahvistaa. Pidämme keskeisenä, että ihmiskaupan vastaisen toiminnan koordinaatioelimissä on osaamista tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ja prostituution kytköksistä ihmiskauppaan. Kansallisen toiminnan ohella Suomen tulee olla aktiivinen toimija kansainvälisessä ihmiskaupan vastaisessa työssä.

 

       
       

 

Korkeakouluharjoittelijana Naisjärjestöjen Keskusliitossa

Hei!

Olen Susanna Luukinen ja aloitin 28.8.2017 Naisjärjestöjen Keskusliiton korkeakouluharjoittelijana. Olen osa toimiston väkeä vuoden loppuun saakka.

Viimeistelen sosiologian opintojani Helsingin yliopistossa ja olen suunnannut opintojani sukupuolen ja tasa-arvon kysymyksiin niin pääaineessani kuin sukupuolentutkimuksen sivuaineen kautta. Kirjoitan esimerkiksi gradua metakotitöistä ja niiden sukupuolittuneisuudesta. Olen ollut vuosia opiskelijajärjestöaktiivi, ja hyödynnänkin harjoittelussa esimerkiksi laajaa tapahtumatuotannon kokemustani.

Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on minulle kutsumus, ja tasa-arvotyö onkin siintänyt urahaaveideni kärjessä opintojeni alkupuolelta saakka. Naisjärjestöjen Keskusliitossa pääsen ottamaan ensimmäisen askeleeni arkipäivän feministisistä teoista tasa-arvon ajamiseen työkseni, ja se on hurjan innostavaa! Odotan mielenkiinnolla suomalaisen tasa-arvotyön kenttään ja sen toimijoihin tutustumista laajemminkin.

Näkemisiin tapahtumissa, kokouksissa ja muun yhteistyön merkeissä!

 

       
     

 

TASOVA -hankkeen asiantuntijakoulutettavat Jyväskylässä 11.–12.6.2017

Naisjärjestöt alueellisessa TASOVA-hankkeessa

TASOVA – tasa-arvoa aluekehitykseen – kehittämis-, koulutus- ja tutkimusprojekti on käynnistynyt kesäkuussa 2016. Projektin tavoitteena on kehittää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön toimintaedellytyksiä sekä osaamista koko Suomessa. Projektia hallinnoi AGORA, kumppaneinaan keskeiset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimijat.

Projektissa mm. kehitetään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntijakoulutus, jonka suorittaneet voivat mm. toimia lainsäädännön edellyttäminä tasa-arvo- ja yhdenvertaisyysasiantuntijoina erilaisissa organisaatioissa, konsultoida tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelussa, arvioida strategioiden ja suunnitelmien sukupuoli- ja ihmisvaikutuksia sekä suunnitella ja toteuttaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä projekteja. Projektissa esimerkiksi tuotetaan myös sukupuolivaikutusten arvioinnit maakuntaohjelmiin, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia eri organisaatioille sekä kehitetään yhtenäinen EU-rahoitusta hakevien projektien arviointi- ja seurantamenetelmä rahoittajaviranomaisten käyttöön.

Lue hankkeen syksyn kuulumisista verkkosivuiltamme.

 

       
       

 


JÄSENJÄRJESTÖISSÄ TAPAHTUU

Voimavarakeskus Monikan chat-palvelu käynnistyy

Chat-palvelu on tarkoitettu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille. Palvelun kautta sinun on mahdollista keskustella väkivaltaan liittyvistä asioista reaaliaikaisesti ja anonyymisti Voimavarakeskus Monikan kriisityöntekijöiden kanssa. Toiminta on luottamuksellista ja päätät itse, miten paljon haluat tilanteestasi kertoa.

 

       
       

 

 

Naistenkartanon syksyn luentosarja "Rohkeutta elämänmuutoksiin"

Naistenkartanon syksyn luennoilla puhutaan yksinäisyydestä, itsenäisyydestä sekä tunnetaidoista ja itsearvostuksesta tärkeissä ihmissuhteissa. Tervetuloa mukaan kuulemaan, miten saada rohkeutta, uusia voimavaroja ja välineitä elämänmuutoksiin. Luentoja järjestetään Helsingissä ja Tampereella. Tervetuloa mukaan!

 

       
       

 

Suomen Akateemisten Naisten Liitto etsii suomalaisen palkkatasa-arvon asiantuntijoita

Akateemisten Naisten eurooppalainen kattojärjestö University Women of Europe, UWE (https://uweboard.wordpress.com/) teki syksyllä 2016 kantelun Euroopassa vallitsevasta sukupuolten välisestä palkkaepätasa-arvosta, joka loukkaa vuonna 1965 voimaan tullutta Euroopan sosiaalista peruskirjaa. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on hyväksynyt kantelun 4.7.2017 ja ottaa asian näin ollen tutkittavakseen. Komitea edellyttää Suomen valtiolta kirjallista kannanottoa 13.10.2017 mennessä. Tämän jälkeen Euroopan Akateemiset Naiset voivat kirjoittaa oman vastineensa.

Toivotamme kaikki palkkatasa-arvon asiantuntijat ja puolestapuhujat mukaan vastineen tekoon Suomen osalta. Työhön nimetään syyskuussa erillinen työryhmä. Ilmoittautumiset 15.9.2017 mennessä: sanl.fkaf(a)akateemisetnaiset.fi. Viihdy, verkostoidu ja vaikuta!

 

       
       

 

Equal pacE -kurssi

BPW Finland – Suomen liike- ja virkanaisten liitto – järjestää kaksi työllistymiskurssia 18.9.–6.10. ja 23.10.–10.11.2017 Helsingissä. Kursseille voivat osallistua työttömät tai työttömyysuhan alaiset yli 50-vuotiaat naiset, joiden kotipaikka on Uudellamaalla. Koulutus on maksuton.

 

       
       

 

African Caren hyvinvointihankkeen päätösseminaari

African Care ry:n maahanmuuttajanaisten ja heidän perheidensä terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta edistävän hankkeen loppuseminaarissa 25.9.2017 Eurooppa-salissa esitellään viranomaisille ja yhteistyökumppaneillemme hankkeen hyviä käytänteitä ja keskustellaan hankkeeseen liittyvistä teemoista. Asiantuntijoina seminaarissa toimivat maahanmuuttajanaiset.

Ilmoittautuminen 17.9.2017 mennessä osoitteessa: http://bit.ly/hyvinvoinninasialla Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1997893050455221/

 

       
       

 

MUITA TASA-ARVOUUTISIA 

Vielä ehtii mukaan: Tasa-arvopäivät 11.–12.10.2017 Kajaanissa

Tasa-arvotiedon keskus (THL) järjestää yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Kainuun liiton ja laajan tasa-arvotoimijoiden verkoston kanssa Tasa-arvoasioiden neuvottelupäivät Kajaanissa 11.–12.10.2017. Päivien teemoina ovat tänä vuonna tasa-arvo ja yhdenvertaisuus alueellisena ilmiönä sekä tasa-arvotyö ja tasa-arvolaki 30 vuotta. Tasa-arvopäivät on suunnattu kaikille tasa-arvoasioiden parissa työskenteleville ja niistä kiinnostuneille, muun muassa viranhaltijoille ja luottamushenkilöille valtionhallinnossa ja kunnissa, työmarkkinajärjestöille, kansalaisjärjestöille, yksityisen sektorin toimijoille, tutkijoille, opiskelijoille, projektityöntekijöille sekä konsulteille.

Lue lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan pian!

 

       
       

 

 

Seminaari suomalaisten naisten kansainvälisestä toiminnasta

Kansallisarkisto, tasa-arvoasiain neuvottelukunta ja Suomen YK-liitto järjestävät 2.10.2017 suomalaisten naisten kansainvälistä toimintaa ja verkostoja käsittelevän poikkitieteellisen iltapäiväseminaarin.

Seminaari tarjoaa ideoita ja inspiraatiota suomaisten naisten kansainvälisen vaikuttavuuden tutkimiseen. Mikä on ollut eri tahojen rooli naisten oikeuksien ja tavoitteiden edistämisessä? Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet naisten verkostoitumiseen eri aikoina? Miten YK:n kansainvälisen naisten vuoden 1975 aikaansaama muutos kansainvälisten suhteiden hoitamisessa heijastui suomalaiseen todellisuuteen? Katso lisätietoja ja seminaarin ohjelma täältä ja ilmoittaudu mukaan 25.9.2017 mennessä.

 

       
       

 

Unescon Soft Power Today: Fostering Women's Empowerment and Leadership

Unesco järjesti 30.6.2017 sukupuolten välistä tasa-arvoa yhtenä unescon kahdesta globaalista prioriteetista korostavan konferenssin. Presidentti, 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunnan puheenjohtaja Tarja Halonen sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet olivat puhujina tilaisuudessa. Halonen oli yksi konferenssin keynote-puhujista, ja Biaudet osallistui Leadership and Power: Women in Politics -paneelikeskusteluun.

 

       
       

 

 

Miina Sillanpään Seuran "Järjestöt – yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara?” -seminaari

Tervetuloa Miina Sillanpään Seuran "Järjestöt - yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara" -seminaariin 28.9.2017 klo 12.00–16.00. Seminaari järjestetään Metropol Hietaniemessä (Hietaniemenkatu 14, Helsinki). Ilmoittautuminen 13.9. mennessä allaolevasta linkistä. Mukaan mahtuu 150 ensimmäistä ilmoittautujaa.

 

       
       

 

 

Pelastusalan naisverkoston yhdenvertaisuusseminaari

Pelastusalan naisverkosto järjestää 6.10.2017 klo 10–15.30 seminaarin yhdenvertaisuuden edistämisestä pelastustoimessa. Seminaari järjestetään helsingin pelastuskoulussa (Tyynenmerenkatu 1, 00220 Helsinki)

Millaisia haasteita arki tuo vastaan ja miten ne on voitu tai miten ne voidaan selvittää? Seminaarissa kuulet käytännönläheisiä ratkaisuja ja pääset halutessasi osallistumaan aiheiden tiimoilta syntyvään keskusteluun.

 

       
       

 

kuva: Työväen Arkisto

 

Liput liehumaan! Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä 1.10.2017

Sisäministeriö suosittelee liputusta 1.10.2017 Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2016 liputettiin ensi kerran Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Liputuspäivä liittyi Miina Sillanpää 150-juhlavuoteen ja myönnettiin tuolloin kertaluonteisena.

Miina Sillanpään Seura ja lähes neljäkymmentä tukija- ja vaikuttajatahoa yhteiskunnan eri sektoreilta jatkavat aktiivista työtä Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivän vakiinnuttamiseksi. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivää haetaankin pysyväksi.

 

       
       

 

Kansainvälistä tasa-arvotoimintaa

Ilmoittaudu mukaan! 7th IWG World Conference on Women and Sport järjestetään 17.–20.5.2018 Gaboronessa, Botswanassa. Edellinen konferenssi järjestettiin vuonna 2014 Helsingissä. IWG on järjestö, jonka missiona on voimaannuttaa naisia ja edistää urheilua. Myös presidentti Tarja Halonen on konferenssin yhtenä pääpuhujana. Huomaathan, että Early Bird -rekisteröinti ja abstraktien jättäminen päättyvät jo 31.10.2017! Lisätietoja tapahtuman verkkosivuilla.

European Women's Lobby järjestää #HerNetHerRights -kampanjansa tiimoilta 12.10.2017 online-konferenssin. Kampanjan tarkoitus on herättää tietoisuutta tyttöihin ja naisiin digitaalisissa ympäristöissä kohdistuvasta väkivallasta sekä keksiä innovatiivisia ratkaisuja ja toimintaohjeita miesten verkossa harjoittamaa väkivaltaa vastaan sekä tytöille ja naisille turvallisemman ja inklusiivisemman verkon luomiseksi. Lisätietoja kampanjan verkkosivuilla.

Ruotsiin uusi tasa-arvoviranomainen

Ruotsiin perustetaan vuoden 2018 alusta uusi tasa-arvoviranomainen. Göteborgiin sijoitettava viranomainen on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa ja tulee työllistämään noin 75 henkilöä. Naisjärjestöjen Keskusliiton väki iloitsee naapurimaan suuresta panostuksesta tasa-arvoon ja toivoo enemmän resursseja myös suomalaiseen tasa-arvotyöhön.

 

       
       

 

Uutiskirjeen ilmestysmisaikataulu syksyllä 2017

Naisjärjestöjen Keskusliiton uutiskirje ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy lokakuussa 2017. Jäsenjärjestöt ja yhteistyökumppanit, lähettäkää meille uutisia, artikkeleita tai ilmoituksia kesäkuun uutiskirjeeseen 29.9. mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@naisjarjestot.fi.

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naisjärjestöjen Keskusliitto –
Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry
Fredrikinkatu 39 C 22, 00120 Helsinki • toimisto@naisjarjestot.fi
www.naisjarjestot.fiwww.tasaarvo100.fi
#naisjärjestöt #tasaarvo100

 

 

 

 

 
 
 
  Naisjärjestöjen Keskusliiton rekisteri
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Y-tunnus: 0221053-8
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 Helsinki
p. 046 922 2201