naisjärjestöt tarvitsevat lisää voimavaroja 

Vuosikokous lähestyy, ja ehdokkaat Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen vaaliin on jätettävä viimeistään 9.10.2017. Toivon, että runsaasti innokkaita ilmoittautuu siten, että saamme taas järjestää kunnon vaalit marraskuussa. Tahdon käyttää tilaisuuden sanoa, että Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen työ on ollut antoisaa. Minulle se on antanut lukuisia hauskoja elämyksiä, yhdessä tekemisen kokemuksia sekä mielenkiintoisia keskusteluja tasa-arvon haasteista. Tärkein haaste on tietysti se, miten meidän vaikuttavuutemme olisi yhtä merkittävä kuin jäsenyhdistystemme lukumäärä antaisi olettaa. Haluan joka kerta muistuttaa teitä siitä, että meitä on yhteensä yli 400 000. Meidän äänellämme tulee olla vaikutusta.

Kun vertaa tuloksia ja toimistomme voimavaroja, olemme mielestäni onnistuneet aika hyvin. Tänä päivänä meillä tulisi kuitenkin olla vielä paremmat mahdollisuudet viestittää toiminnastamme sekä tehdä vielä enemmän kansainvälistä yhteistyötä sisarjärjestöjemme kanssa. Pohjoismainen ja eurooppalainen yhteistyö on tärkeää sekä nostaaksemme omaa osaamistamme ja ajankohtaisuuttamme että myös tukeaksemme yhteistä naisliikettä koko Euroopassa, jossa tasa-arvo monessa maassa on menettänyt voimiansa.

Toimistomme kokoa pitäisi ehdottomasti pystyä kasvattamaan, ja meidän rahoituksemme ja varainhankintamme on siksi yksi keskeinen tehtävä seuraavalle hallituskaudelle. Itse olen pääsihteeri Terhi Heinilän avulla laatinut budjettialoitteen eduskunnassa ja kerännyt muun muassa naisverkostosta sille tukea. Ehdotamme, että naisjärjestöjen valtiontukea korotettaisiin siten, että Naisjärjestöjen Keskusliitto, Naisjärjestöt Yhteistyössä - Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry sekä Monika-Naiset liitto saisivat mahdollisuuksia vahvistaa tasa-arvotyötään. Nyt on siis aika lobata myös eduskuntaan päin ja muistuttaa päättäjiä siitä, että tasa-arvotyö on arvokas osa demokratiatyötä. Siihen on panostettava.

Me naiset kannamme puolta taivaasta, ja on vain oikeudenmukaista, että saamme osallistua tasavertaisesti yhteiskunnan kaikille osa-alueille ilman syrjintää.

Eva Biaudet

Puheenjohtaja
Naisjärjestöjen Keskusliitto

 

 

       
     
 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Aktiivinen naisjärjestösyksy

Suomen satavuotinen itsenäisyys on saanut naisjärjestöt nyt syksyllä todella toimimaan. Toinen toistaan vaikuttavampia ja tärkeitä tasa-arvon teemoja on nostettu esiin viime viikkoina naisjärjestöjen tilaisuuksissa.

Eurooppanaiset kokosivat 10 faktaa tasa-arvosta. Tiesitkö, että vain 7 prosenttia tytöistä haaveilee ICT-alan koulutuksesta, yli 50 000 euroa vuodessa ansaitsevista vain kolmannes on naisia ja 60 prosenttia naisten uusista työsuhteista on määräaikaisia? Nämä luvut on tärkeää pitää mielessä nyt ja tulevassa työssä. 

Monet meille uudet tasa-arvon teemat ovat edelleen vaiettuja. Viimeksi meidät kuulijat pysäytti göteborgilaisen Nora Adinin puheenvuoro kunniaväkivallasta Svenska Kvinnoförbundetin järjestämässä seminaarissa. Siinä missä Ruotsissa kunniaväkivaltaa kohdannut siirretään uudella nimellä uuteen kaupunkiin viranomaisten avustamana, Suomesta on lähdettävä omin neuvoin pakoon maailmalle.

Liputimme lokakuun ensimmäisenä päivänä Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen puolesta. Lokakuussa jäsenistöstämme juhlivat 70-vuotias Suomen Yrittäjänaiset, 75-vuotias Architecta ja 110-vuotias Suomalainen Naisliitto. Myös Naisasialiitto Unioni juhli perustamispaikassaan nykyisen Eurooppakoulun salissa 125-vuotista taivaltaan pohtien tulevaisuuden feminismiä. 

Yhteiseen 100 tasa-arvotekoa -juhlaamme on ilmoittautunut jo lähes 300 osallistujaa. Saamme tasa-arvotekoja lisää lähes päivittäin. Tulkaa joukolla mukaan juhlimaan tasa-arvotekoja 10. marraskuuta Helsingin yliopiston juhlasaliin!

Terhi Heinilä
Pääsihteeri, Naisjärjestöjen Keskusliitto

Lue pääsihteerin puhe Miina Sillanpään Seuran Järjestöt – yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara?" -seminaarissa täältä.

 
       
       
 

Naisjärjestöjen Keskusliiton sääntömääräinen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 20.11.2017 klo 15-20 Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Kokous on vaalikokous, jossa valitaan neljä hallituksen jäsentä erovuoroisten tilalle toimikaudelle 2018–2020.

Nyt on ehdokasasettelun loppukirin aika! Takaraja hakemusten lähettämiselle on maanantaina 9.10.2017 klo 16.00.

Kutsu asettaa ehdokkaita Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen on lähetetty jäsenjärjestöjen edustajille sähköpostitse 9.6.2017. Ehdokaslomake liitteineen löytyy myös Naisjärjestöjen Keskusliiton nettisivulta. Ehdokaslomake tulee palauttaa täytettynä ja virallisten nimenkirjoittajien allekirjoittamana pyydettyine liitteineen keskusliiton toimistoon 9.10.2017 klo 16.00 mennessä joko skannattuna toimisto(a)naisjarjestot.fi tai kirjepostilla osoitteeseen Fredrikinkatu 39 C 22 00120 Helsinki.

Ilmoittaudu vuosikokoukseen täällä. Tervetuloa!

 
       
       
 

Juhlavuoden 100 tasa-arvotekoa -hankkeemme huipentuu 10.11.2017 100-tasa-arvotekoa -juhliin. Tulkaa joukolla juhlimaan kanssamme! Luvassa on esimerkiksi presidentti Tarja Halosen ja kansleri Thomas Wilhelmssonin puheet, joukkuevoimistelun MM-voittaja Minetit Elite Juniorien esitys sekä tasa-arvokommentteja asiantuntijoilta, kuten kirjailija Virpi Hämeen-Anttilalta ja kansanedustaja Hanna Sarkkiselta. Juhla alkaa kuohuviinitarjoilun merkeissä, ja halukkaita juhlijoita paikalla on koristelemassa juhlatunnelmaan Glitternisti. Lisätietoja juhlasta löytyy hankkeen verkkosivuilta.

Ilmoittautuminen juhlaan on auki, ja paikat täyttyvät kovaa vauhtia! Varaa paikkasi viipymättä täällä.

Tahdotko tulla mukaan tekemään juhliamme? Etsimme vapaaehtoisia apukäsiä juhlapäivän käytännön järjestelyihin, kuten vieraiden ohjaamiseen. Tunnin tai parinkin panos on suuri apu! Kiinnostuksestasi voit ilmoittaa projektipäällikkö Liisa Ketolaiselle, liisa.ketolainen@naisjarjestot.fi.

       
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POIMINTOJA UUSISTA TASA-ARVOTEOISTA

Työväen sivistysliitto julistautui feministiseksi järjestöksi

Työväen sivistysliitto kiinnittää toimiossaan laajasti huomiota tasa-arvoon. Tasa-arvoteko näkyy esimerkiksi henkilöstön ja jäsenjärjestöjen tasa-arvokoulutuksina, anonyymina rekrytointina, viestinnän tarkistuksena, ohjeistuksien muokkaamisena, palkkakartoituksina, joustavina työaikakäytäntöinä sekä tasa-arvo-oppaana.

Vasemmistonaiset vaativat palkka-avoimuutta

Palkka-avoimuus nyt! -kampanja vaatii palkka-avoimuuden kirjaamista yt-lakiin ja työehtosopimuksiin, jotta samapalkkaisuutta olisi mahdollista edistää. Teko sisältää esimerkiksi nimien keräämistä ja blogikirjoituksia.

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelma

Ohjelmassa seurataan tasa-arvon ja perheystävällisyyden toteutumista erilaisilla työpaikoilla. Mukana on 16 työnantajaa, jotka tavoittavat tällä hetkellä lähes 20 000 suomalaista palkansaajaa. Alkukartoituksen jälkeen ohjelmaan osallistuvalle työpaikalle laaditaan kehittämissuunnitelma. Organisaatioiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat tarkistetaan samalla. Kehittämistoimenpiteiden jälkeen toteutetaan kokonaisarviointi, jonka perusteella on mahdollista saada Perheystävällinen työpaikka -tunnustus.

 

Rusetin tasa-arvoselvitys vammaisjärjestöjen päätöksenteossa

Vammaisten naisten osallistumisesta päätöksentekoon ei ole juuri tutkittua tietoa. Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys Rusetti selvittääkin tasa-arvotekonaan vuoden 2017 aikana, miten naisten ja miesten tasa-arvo on toteutunut vammaisjärjestöjen päätöksenteossa (liittovaltuustot ja liittohallitukset) vuosina 20072017. Tätä varten Rusetti haastaa Vammaisjärjestöjen naisverkoston jäsenjärjestöt tekemään selvityksen omissa järjestöissään. 

 
       
       
   

Kunniaan liittyvään väkivaltaan puuttuminen -keskustelutilaisuus

Kunniaan liittyvää väkivaltaa esiintyy myös Suomessa – eikä se ole uusi ilmiö. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry järjestää tasa-arvotekonaan keskustelutilaisuuden kunniaan liittyvästä väkivallasta 23.10.2017 Helsingissä, eduskunnan Kansalaisinfossa. Tilaisuus on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

 
       
       
 

 

 
Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero

Tasa-arvoteot esillä Kuntamarkkinoiden tasa-arvoseminaarissa

100 tasa-arvotekoa -hanke oli esillä Kuntamarkkinoilla, joilla järjestettiin 14.9.2017 Naisjärjestöt haastavat 100 tasa-arvotekoa – Kuntaliiton tasa-arvoteko -seminaari. Seminaarissa keskusteltiin Suomen yleisestä tasa-arvotilanteesta, kunta-alan tasa-arvohaasteista ja naisjärjestöjen tasa-arvotyöstä. Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero esitteli Kuntaliiton tasa-arvotekoa ja kehittämispäällikkö Kaarina Salonen Espoon kaupungin tasa-arvotekoa. NJKL:n puheenjohtaja Eva Biaudet puhui naisjärjestötyön tärkeästä roolista ja resurssien tarpeesta tasa-arvon edistämisessä.

 
       
       
 

 
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

Liikunnan 100 tasa-arvotekoa -starttitilaisuus

Suuri joukko liikunta-alan johtamisesta, urista ja tasa-arvosta kiinnostuneita kokoontui 21.9.2017 opetus- ja kulttuuriministeriöön Liikunnan 100 tasa-arvotekoa -starttitilaisuuteen. Seminaari oli osa OKM:n tasa-arvotekoa haastaa liikunnan ja urheilun lajiliitot edistämään sukupuolten tasa-arvoa liikunnassa ja urheilussa. Tilaisuudessa kuultiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen puhe ja useita asiantuntijapuheenvuoroja tasa-arvosta liikuntajohtamisessa. Lisäksi esillä oli myös liikuntajärjestöjen tasa-arvotekoja.

 
       
   
 

 

 

 

JÄSENJÄRJESTÖISSÄ TAPAHTUU

Uusi jäsenjärjestömme Monaliiku ry esittäytyy

NJKL toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uusimman jäsenjärjestönsä, Monaliiku  Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry:n!

"Tehtävämme on edistää naisten ja tyttöjen hyvinvointia liikunnan avulla uskonnosta, ihonväristä tai kansallisuudesta riippumatta. Yksi tavoistamme on aktivoida ja voimaannuttaa maahanmuuttajanaisia heidän jokapäiväisessä elämässään. Yhdistys järjestää hyvinvointi- ja liikuntaryhmiä, seminaareja ja liikunnallisia tapahtumia sekä kehittää jäsenjärjestöjen kanssa yhteistoiminnan muotoja."

Monaliiku järjestää tasa-arvotekonaan Football for Refugee Women -festivaalin 14.10.2017. Monaliikulla on meneillään myös Kuuntele Matkaani - Pakolaisnaisten Tarinoita -kampanja, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta pakolaisten kokemuksista ja matkasta kotimaastaan uuteen maahan.


 
       
       
   

Architecta 75-vuotisjuhlaseminaari 7.10.2017

Nykyään puolet valmistuvista arkkitehdeistä on naisia: mihin Architectaa yhä tarvitaan? Architecta täyttää 75 vuotta ja järjestää Helsingissä juhlaseminaarin Arkkitehdin muuttuva ammattikuva. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Huom! Tilaisuus on jo tänä viikonloppuna. Katso lisätietoja Architectan verkkosivuiltaPaljon onnea juhlavuoteen ja tuleviin haasteisiin!

 
       
       
   

Suomen Valkonauhaliiton piirijärjestöjen seminaarit ja vuosijuhlat

Suomen Valkonauhaliitto järjestää yhdessä Helsingin Valkonauha ry:n kanssa 7.10.2017 Helsingissä ja Turun Valkonauha ry:n kanssa 11.11.2017 Turussa Rakas rämä, mutta oma – Tarinoita päihteiden värittämistä perhetilanteista -seminaarin. Seminaarit toteutetaan yhteistyössä Agricola-opintokeskuksen kanssa.

Lisäksi Mikkelin Valkonauha juhlii 100-vuotisvuosijuhliaan 14.10.2017 ja Hämeenlinnan Valkonauha 50-vuotisvuosijuhliaan 19.11.2017 Paljon onnea ja menestystä tulevaan!

 
       
       
   

Yksin Yrittäjät -keskustelutilaisuus 

Eduskunnan naisverkosto ja Yrittäjänaiset järjestävät  13.10.2017 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden yksinyrittäjyydestä. Tilaisuuden kärkiteemoja ovat yrittäjän jaksaminen, sosiaaliturva ja uudenlainen yrittäminen. Erityisesti esillä on naisten yrittäjyyden näkökulma.

 
       
       
   

Muinaispuvusta marimekkoon -seminaari 

Kalevalaisten Naisten Liitto ja Suomen kansallismuseo järjestävät 14.10.2017 Muinaispuvusta marimekkoon -seminaarin Suomen kansallismuseossa osana Sukukansapäiviä 2017. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuuden ohjelma löytyy Kalevalaisten Naisten Liiton verkkosivuilta.

 
       
       
 

 

 

Rintojen terveyden aktiivikuukausi

Rintojesi terveydeksi -päivä ja luentotilaisuus 15.10. Tunne rintasi ry ja Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry järjestävät ympäri Eurooppaa vietettävänä Rintojesi terveydeksi -päivänä kaikille avoimen Terveellisen elämän työkalut – hyvin suunniteltu elämäntapamuutos  -keskustelutilaisuuden sunnuntaina 15.10.2017. Tervetuloa mukaan!

Tunne rintasi ry:n rintojen omatarkkailun vapaaehtoiseksi kouluttajaksi. Koulutamme sunnuntaina 22.10.2017 uusia vapaaehtoisia toimimaan rintasyövän varhaistoteamisen edistäjinä ja rintojen omatarkkailun kouluttajina. Vapaaehtoiset opastavat rintojen omatarkkailua messuilla, tapahtumissa ja yhteistyökumppanien kanssa järjestettävissä opastustilaisuuksissa. Vapaaehtoisena olet tärkeä osa terveydenedistämistä ja pääset mukaan iloiseen tissiasiain lähettiläiden joukkoon!

Vapaaehtoisena saat kattavan koulutuksen ja materiaalit käyttöösi sekä toimiston ja muiden vapaaehtoisten tuen. Vapaaehtoisena voit toimia silloin kuin sinulle sopii, sillä panoksella kuin sinulle sopii. Kouluttajaksi kouluttaudutaan kahdessa osassa: yhteisen koulutuspäivän jälkeen pääset keräämään käytännön vinkit kokeneemmalta kouluttajalta yhdessä opastustilaisuuudessa. Tarjoamme vuosittain lisäkoulutusta ja virkistystä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä.

Tunne rintasi -ilta 26.10.2017 Tunne Rintasi ry ja Vantaan Liike- ja virkanaiset ry järjestävät jokaiselle naiselle tärkeän Nainen, tunne rintasi - ota omatarkkailu tavaksi! -tapahtuman Helsingissä. Tapahtuman osallistumismaksu on 15 euroa. Sitovat ilmoittautumiset 16.10. mennessä.

 
       
       
 

 

 

Suomalainen Naisliitto 110 vuotta – Naiset näkyviin

Suomalainen Naisliitto täyttää kunniakkaat 110 vuotta! Naisliiton juhlavuoden teema on Naisten ääni kuuluviin, mitä tuodaan esiin vuoden kärkihankkeen Naisten äänen voimin. Juhlavuoden pääjuhlaa vietetään 21.10.2017 Finlandia-talolla. Juhlapuheen pitää Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. Juhlaan osallistuminen maksaa 30 euroa, ja ilmoittautuminen on auki 10.10.2017 saakka.

Lue lisää tapahtuman Facebook-sivulta.

Lämpimät onnittelumme pitkäkestoisesta ja vaikuttavasta työstä, Suomalainen Naisliitto!

 
       
       
 

Ensi- ja turvakotien liiton Jalkautuva naistyö -hankkeen päättötilaisuus 

Vuosina 2015–2017 käynnissä ollut hanke on jalkautunut naisten arjen ympäristöihin jakamaan tietoa perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja kohtaamaan väkivaltaa kokeneita naisia. Tilaisuuden teemana on etsivä ja jalkautuva väkivaltatyö ja sen mahdollisuudet tulevaisuudessa sekä väkivallan kokijoiden kanssa tehtävän työn nykytila ja tuleva kehittäminen. Lisäksi tilaisuudessa julkaistaan Askeleita jalkautuvaan väkivaltatyöhön – hyvinvoinnilla väkivaltaa vastaan -julkaisu, ja siellä voi myös tutustua osallistavan Tarinakengät – askeleita lähisuhdeväkivallasta -näyttelyyn, joka on ollut hankkeen jalkautumisen tärkein väline. Näyttely on myös Ensi- ja turvakotien liiton tasa-arvoteko. Muistathan ilmoittautua alla olevasta linkistä!

 
       
       
 

Mentorointikokemuksia ja keskustelua urasta luovalla alalla: WIFT Finlandin uraseminaari

100 tasa-arvotekoa -hanke huipentuu Women in Film and Television Finlandin osalta ensimmäisen mentorointivuoden päättävään uraseminaariin. Tilaisuus järjestetään sunnuntaina 29.10.2017 klo 12-16 Q-teatterissa.

Ohjelmassa on mm. paneelikeskustelu mentorien ja aktorien kokemuksista, keskustelua perheen ja taiteellisen uran yhdistämisestä sekä keynote työhyvinvoinninista luovalla alalla. Lisäksi tilaisuudessa kerrotaan lisätietoja mentorointiohjelman tulevaisuudesta WIFTissä.

Tilaisuus on kaikille avoin ja sisältää kahvitarjoilun. Tarkka ohjelma julkaistaan WIFTin verkkosivuilla pian. Ilmoittaudu mukaan seminaariin tämän lomakkeen kautta. Lisätietoja: jasenet@wift.fi

 
       
       
 

 

Voimavarakeskus Monikan uudet verkkopalvelut

Monika-Naiset liitto ry:n hallinnoima matalan kynnyksen toimintapiste Voimavarakeskus Monika on avannut verkkopalvelut väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille. Palvelu on valtakunnallinen ja sitä tarjotaan useilla eri kielillä (arabia, englanti, suomi, venäjä). Palveluun kuuluvat chat ja vertaistukiryhmät verkossa.

 
       
       
 

MiB osallistuu perhevapaiden uudistustyöhön 

Perhevapaat on määrä uudistaa tämän syksyn aikana siten, että uusi perhevapaajärjestelmä tulee voimaan 1.1.2019. Myös MiB ry on kutsuttu mukaan uudistustyöhön. MiBillä on oma perhevapaatyöryhmä, joka on perustanut kantansa MiBin edunvalvontaohjelmaan 2017-2018 sekä nyt syyskuussa toteutetun jäsenkyselyn tuloksiin.  

Haluamme rohkeasti ottaa kantaa ja tehdä näkyväksi suunnan kohti tasa-arvoisempaa maailmaa. Lähdemme viestissämme liikkeelle tasa-arvoisesta vanhemmuudesta sekä entistä joustavimmista mahdollisuuksista yhteensovittaa työ ja perhevapaat. Tasa-arvoisemman työelämän ja vanhemmuuden edistämisessä tarvitaan rohkeutta näyttää suunta ja osoittaa tavoitetila. Haluamme edistää järjestelmää suuntaan, jossa lastenhoitovastuu ja työelämään osallistuminen jaettaisiin yhä tasaisemmin. Lisäksi työn ja perhevapaiden on-off malli on kokonaan purettava. Tarvitsemme meneillään olevan perhevapaauudistuksen tueksi myös laadukasta päivähoitoa ja varhaiskasvatusta sekä perheystävällisyyden huomioimista ja tunnustamista työelämässä.  Lisätiedot edunvalvonta@mib.fi 

 
       
       
   

Zonta International Piiri 20 ry:n syksy

Zonta International Piiri 20 ry:llä on 46. varsinainen piirikokous Porvoossa 6.-8.10.2017. Kansainvälinen järjestömme on 98-vuotias, vietämme siis vuonna 2019 järjestömme perustamisen 100-vuotisjuhlaa.

Porvoon piirikokouksen teemana on Itsenäinen Nainen. Laadimme myös julkilausuman, joka postitetaan NJKL:n jäsenjärjestöille välittömästi piirikokouksemme jälkeen.

Nuorkauppakamarin ja muiden yhteistyötahojen kanssa olemme Turussa, Kakolan vankilan sellissä numero 5 13.10.2017. Kohderyhmänä ovat silloin nuoret. Tervetuloa Kakolaan tutustumaan toimintamme!

Marraskuussa aloitamme 16-päivän aktivismin kampanjan teemalla ZONTA SAYS NO kaikelle tyttöihin ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle.

 
       
       
   

Naistenkartanon syksy

20.-22.10.2017 Naistenkartano osallistuu I love me –messuihin. Tulkaa tervehtimään meitä osastollamme (6t31)! Mukana messuilla Naistenkartanon toiminnanjohtaja Helena Palojärvi. Lauantaina 21.10. puheenvuoro aiheesta Hyvinvointia myötätunnosta itseä kohtaan.

20.11.2017 Naistenkartano järjestää ruotsinkielisen Bella-ohjaajakoulutuksen naisille jotka työssään kohtaavat 14-17-vuotiaita tyttöjä. Lisätietoja koulutuksesta täällä.

30.11.2017 Naistenkartanon syksyn viimeinen luento Helsingissä Kampin palvelukeskuksessa. Psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti Katja Myllyviita luennoi aiheesta Tunnetaidot ja itsearvostus lähisuhteissa. Lisätietoja tapahtumasta täällä.

 
       
       
 

MUITA TASA-ARVOUUTISIA

Kestämättömät vajeet -seminaari 

Suomen Pankki, Tasa-arvovaje -hanke ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta järjestävät Koneen säätiön tukemana Kestämättömät vajeet? – Talouspolitiikan tasa-arvoisia raameja rakentamassa -seminaarin 23.10.2017 Suomen Pankin Rahamuseossa. Seminaarissa keskustellaan talouspolitiikan raameista kestävyysvajeen, hoivavajeen ja tasa-arvovajeen kohtalon kolmiossa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 16.10.2017 mennessä Tasa-arvovajeen verkkosivuilla.

 
       
       
   

Tasa-arvobarometri uudistuu

Sosiaali- ja terveysministeriön, Tilastokeskuksen ja THL:n tasa-arvotiedon keskuksen yhteistyössä toteuttama, järjestyksessään kuudes tasa-arvobarometri julkaistaan keväällä 2018.

Uuden tasa-arvobarometrin haastattelulomaketta on uudistettu merkittävästi. Esimerkiksi opiskelijoille, koululaisille ja työttömille kohdistettuja kysymyksiä on aikaisempaa enemmän. Kysymyksissä on myös otettu huomioon sosiaalinen media sekä sukupuolen ja perheiden moninaisuus. Uutena on myös kysymyksiä sukupuoleen liittyvästä vihapuheesta.

 
       
       
 

 

Tasa-arvovaltuutetun raskaussyrjintäkampanja

Tasa-arvovaltuutettu lanseerasi 2.10.2017 raskaussyrjinnän vastaisen kampanjansa. Raskaussyrjintä on yksiselitteisesti laitonta. Silti tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mukaan puolet valtuutetun saamista työelämään liittyvistä yhteydenotoista koskee raskautta.

Moni nainen ei uskalla vaatia oikeutta, koska pelkää työpaikkansa ja urakehityksensä puolesta. Koska syrjinnässä ei ole kyse vain raskaudesta vaan myös perhevapaista, perhevapaiden tasaisempi jakautuminen äitien ja isien kesken vähentäisi naisiin kohdistuvaa syrjintää.

Lisätietoa www.raskaussyrjinta.fi

 
       
       
 

Sadan suomalaisen naisen ääni näyttämöllä

100 tasa-arvotekoa -hankkeessa ollaan iloisia siitä, että Suomi100-ohjelmaan kuuluu muutakin naisia esiin nostavaa ohjelmaa. Yksi niistä on taiteen Sulattamon Nainen 100 -esitys, joka on nähtävissä Savoy-teatterissa Helsingissä 15.–19.10.2017 Nainen 100 -esitys on sadan suomalaiseksi ja naiseksi itsensä tuntevan henkilön muotokuva. Keskiössä eivät tällä kertaa ole ”suurnaiset" vaan arjen sankarit. 100 tasa-arvotekoa -hankkeen yhteistyötahot pääsevät katsomaan esitystä alennettuun hintaan. 

Koodisanalla Nainen2017 saa normaalihintaisesta lipusta -4,5€ (norm 27€) 22,50 €, ja koodisanalla Nainen2017ale saa alennusryhmälipusta (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, siviilipalvelusta suorittavat) -4 € (norm 17,5 €) 15,50 €. Alennus käy kaikkiin Nainen 100 -esityksiin. Tutustu esitykseen Facebookissa ja osta liput täältä!

 
       
       
 

 

Kansainvälistä tasa-arvotoimintaa

EU:lta puoli miljardia euroa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön

EU ja YK julkistivat syyskuussa uuden aloitteen naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. EU on suunnannut sitä varten perustettuun uuteen rahastoon 500 miljoonaa euroa, joilla on tarkoitus puuttua muun muassa koti- ja perheväkivaltaan, seksuaaliseen ja sukupuolittuneeseen väkivaltaan sekä ihmiskauppaan. Aluksi aloitteessa keskitytään naiskauppaan Aasiassa, sukupuolittuneeseen ja seksuaaliseen väkivaltaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, naisten murhiin Latinalaisessa Amerikassa ja kotiväkivaltaan Karibialla ja Tyynellämerellä.

European Women's Lobby julkaisi syyskuussa videon Loud and United to end violence against women and girls -konferenssinsa pääpointeista. Muistathan myös EWL:n  #HerNetHerRights -kampanjan tiimoilta 13.10.2017 järjestettävän online-konferenssin tyttöihin ja naisiin digitaalisissa ympäristöissä kohdistuvasta väkivallasta. Lisätietoja kampanjan verkkosivuilla.

YK:n väestörahasto UNFPA järjestää State of World Population -raporttinsa julkistamistilaisuuden Maailmat erillään – lisääntymisterveys eriarvoisuuden aikakautena 17.10. Pikkuparlamentin auditoriossa. Taloudellinen eriarvoisuus on yhteydessä lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyvään eriarvoisuuteen. Eniten esimerkiksi ehkäisyn piiriin pääsemättömiä naisia on tyypillisesti köyhimmissä tuloluokissa. Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen täällä 13.10. mennessä.

Eurooppa-neuvosto julkaisi syyskuussa julistuksen naisten sukuelinten silpomista ja pakkoavioliittoja vastaan tehtävään työn panostamisesta. Neuvosto on julkaissut myös raportin Istanbulin sopimuksen 52. artiklasta, joka käsittelee hätätilanteen kieltomääräyksiä lähisuhdeväkivaltatapauksissa. Neuvostolla on myös valmistelukomitea, joka työstää suositusta seksismin ehkäisemiseksi ja sitä vastaan kamppailemiseksi. Komitea kokoontui toisen kerran viime kesänä. Komitean työhön voi tutustua täällä.

 
       
       
 

Uutiskirjeen ilmestysmisaikataulu syksyllä 2017

Naisjärjestöjen Keskusliiton uutiskirje ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy marraskuussa 2017. Jäsenjärjestöt ja yhteistyökumppanit, lähettäkää meille uutisia, artikkeleita tai ilmoituksia kesäkuun uutiskirjeeseen 27.10. mennessä sähköpostitse osoitteeseen toimisto@naisjarjestot.fi.

 

 
       
               

Naisjärjestöjen Keskusliitto –
Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry
Fredrikinkatu 39 C 22, 00120 Helsinki • toimisto@naisjarjestot.fi
www.naisjarjestot.fiwww.tasaarvo100.fi
#naisjärjestöt #tasaarvo100

 

 

 

 

 

 
 
 
 
  Naisjärjestöjen Keskusliiton rekisteri
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Y-tunnus: 0221053-8
Fredrikinkatu 39 C 22
00120 Helsinki
p. 046 922 2201