Katso selaimessa »
 
 
 
 
../client/forssa/userfiles/original/forssa-uutiskirje-banneri.png
 
 

FORSSASSA TAPAHTUU

Aurinkoinen syysaamu Loimijoella. Usva nousee joen pinnasta ja nousevan auringon valo valaisee veneitä joella.Loimijoen rannoilla on saanut ihailla komeita syksyisiä aamuja. Yllä olevassa kuvassa aamuinen usva nousi joen pinnasta hennon aamuauringon valaistessa joen veneitä. Kaunista! Syksyllä kelpaa kauniiden näkymien lisäksi nauttia myös kaupungin tapahtumatarjonnasta.  Tapahtumakalenteria seuraamalla pysyy parhaiten ajan tasalla Forssan runsaasta tapahtumatarjonnasta.

Ajankohtaista

Vanhustenviikko Forssassa

Vanhustenviikon mainosjuliste, jossa ikäihmisiä piirrettyinä.
Kansallista Vanhustenviikkoa vietetään 1.-8.10.2023. Teemaviikolla Forssassa järjestetään ohjelmaa seuraavasti:

 • tiistai 3.10. SeniorSurf-päivä kirjastolla
SeniorSurf-päivän tarkoituksena on rohkaista ihmisiä tutustumaan digilaitteisiin ja -palveluihin sekä niiden tuomiin mahdollisuuksiin.
Forssan kirjastolla Oma Häme esittelee digitaalisia palveluitaan kirjaston alakerrassa kello 11-12:30.
Brander-salissa puolestaan kello 13-14 Etäkatsomo - Miksi ja miten minä käyttäisin digiä?
”Seniori, tule kuulemaan, mihin muut käyttävät digiä ja mihin sinä voisit sitä käyttää. Kerromme myös, miten digilaitteiden käytössä pääsee vauhtiin ja mistä niiden käyttöön voi saada apua. Keskustelemassa on seniori sekä Vanhustyön keskusliiton työntekijä.”

 • keskiviikko 4.10. kello 13.00 Vanhustenviikon juhla Forssan seurakuntatalolla
Juhlan aluksi on tarjolla kahvit kello 12 alkaen ja varsinainen juhla alkaa kello 13. Juhlassa on musiikkia, yhteistä ohjelmaa, seurakunnan tervehdys sekä puheita. Juhlapuhujana tänä vuonna on Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi. Seurakunnan tervehdyksen tuo kirkkoherra Esa Löytömäki ja musiikista vastaa kanttori Tiina-Maria Kauppi kumppaneineen.

 • torstai 5.10. kello 13-16 Forssa 100 -juhlatanssit Järjestöjentalolla
Orkesterina Tarja ja Ilpo Mäkelä. Tansseihin voi pukeutua vanhan ajan tyyliin! Tarjolla on kakkukahvit. Hinta 5 €.
Ennen tansseja järjestetään ilmainen tanssikurssi kello 11-12:30, aiheena fusku. Ohjaajina Antti ja Tuula Orttenvuori.

 • sunnuntai 8.10. kello 10.00 Vanhustenviikon messu Forssan kirkossa
Niina Heikkinen, Eikka Kähärä, Outi Aro-Heinilä + Eläkeliiton kuoro, Arja Kujala. Messun jälkeen tarjolla kirkkokahvit.

Tietoa Vanhustenviikosta
Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko. Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhla vietetään seuraavan kerran Iisalmessa 1.10.2023 ja Vanhustenviikkoa 1.-8.10.2023 teemalla: Tehdään iästä numero.

LHKK:n malli mukana tulevaisuudentutkimuksen maailmankonferenssissa

LHKK:n tekemää tulevaisuustyötä esitellään lokakuussa tulevaisuudentutkimuksen maailmankonferenssissa. Konferenssi pidetään Pariisissa 23.-27.10.2023 hybridinä.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän arvoihin ja toimintaperiaatteisiin kuuluu, että kehitystyö tehdään yhdessä opiskelijoiden, henkilöstön, luottamushenkilöiden ja työelämän edustajien kanssa. Osana strategiatyötä ja sen toimeenpanoa LHKK:n tulevaisuuskoordinaattori on yhteistyötiimin kanssa luonut mallin tulevaisuusajattelun kehittämiseen ja vienyt sitä erityisesti osaksi opiskelijoiden osaamisen kehittämistä. Tulevaisuuspohdintaa eri menetelmillä on kokeiltu kaikilla aloilla yhteistyössä opetus- ja ohjaushenkilöstön kanssa.

Pariisissa järjestetään Maailman Tulevaisuudentutkimuksen Liiton 25. Maailmakonferenssi "Tutkien liminaalisuuksia. Luoden tiloja rajattomille tulevaisuuksille." Yksi konferenssin teemoista kytkeytyy erityisesti tulevaisuusajattelun rajojen laajentamiseen tavoitteena saada tulevaisuuslukutaito oppiaineena samanlaiseen asemaan kuin historia. Tähän teemaan liittyen jätettiin kesän aikana konferenssin järjestäjille LHKK:n esitys (abstrakti). Elokuussa tuli tieto, että LHKK:n tekemää tulevaisuustyötä tullaan esittelemään verkon välityksellä kaikille etänä ja paikan päällä osallistuville tulevaisuuksista kiinnostuneille. Konferenssi pidetään Pariisissa 23.-27.10.2023 hybridinä.

Kyseessä on erinomainen mahdollisuus tuoda LHKK:ssa tehtävää tulevaisuustyötä vahvemmin esille niin kotimaisella kuin kansainvälisellä tasolla sekä muistuttaa tulevaisuuslukutaidon vahvistamisen tärkeydestä ammatillisen koulutuksen osana. Ammatillisen koulutuksen tehtävä on olla mukana tukemassa yhteiskunnan ja osaamistarpeiden muutosta ja sitä voi ja kuuluukin tehdä myös tulevaisuustyön keinoin. Yksi elinikäisen oppimisen avaintaitoja on kyky sopeutua työelämän muutoksiin ja sitä on hyvä harjoitella opintojen aikana pohtimalla erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Tulevaisuuskoordinaattori Kristiina Paju esittelee LHKK:n mallia konferenssissa otsikolla Teaching and studying futures as part of vocational education and training – an example from Forssa, Finland.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän mallin lisäksi Pariisissa esitellään Suomesta VTT:n, Aalto yliopiston ja Tulevaisuudentutkimuskeskuksen malleja.

Kooste “Ikäystävällinen ja esteetön asuminen Forssassa” -keskusteluillasta

Kuvassa piirrettyjä ihmisiä sekä värillisiä elementtejä, joissa tekstit vastuullisuus, rohkeus ja avoimuus.
Forssan kaupungintalon valtuustosalissa järjestettiin 5.9.2023 kello 18 Ikäystävällinen ja esteetön asuminen Forssassa -keskusteluilta, josta kerättyjä materiaaleja tullaan hyödyntämään Forssan hyvinvointityössä.

Forssan kaupunki järjesti 5.9.2023 kuntalaisille avoimen keskustelutilaisuuden, jossa teemana oli "Ikäystävällinen ja esteetön asuminen Forssassa". Keskusteluun osallistuivat kaupungin teknisen ja ympäristötoimen, nuorisotoimen ja hyvinvointityön sekä Forssa-Asunnot Oy:n edustajat, jotka pitivät alustukset aiheesta. Osallistujia yhteiseen keskusteluun saatiin mukavasti.

Ikäystävällistä ja esteetöntä asumista pohdittiin keskusteluillassa seuraavista näkökulmista: mitä ikäystävällisen asumisen mahdollistaminen tarkoittaa asuntojen ja rakennusten sekä lähiympäristön kannalta sekä mitä ikäystävällisessä asumisessa tulee huomioida saavutettavuuden, palveluiden ja yhteisöllisyyden edistämisen osilta. Keskusteluissa nousivat esiin etenkin tiedon saannin saavutettavuus liittyen kaupungin palveluihin sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Erityisesti peräänkuulutettiin sujuvaa tiedon ja palvelujen saantia myös ilman älylaitteita. Palveluihin hakeutumiseen ja paikan päällä asiointiin toivottiin tarvittaessa saatavan tukea.

Esteettömyyden ja ikäystävällisyyden asunnoissa ja asuinrakennuksissa kuvailtiin toteutuvan muun muassa hissin ja apuvälineiden käyttömahdollisuuksilla, keittiö- ja pesutilojen esteettömyys- ja turvaratkaisuilla sekä soveltuvilla mitoituksilla. Lähiympäristöjen osalta pohdittiin, että esteettömyys, toimivuus ja viihtyisyys edistyvät muun muassa sujuvalla lähiliikenteellä, yhteiskuljetuksilla, luontoläheisyydellä sekä huomioimalla kivetykset, kaltevuudet ja levähtämispaikat. Palveluilta ja päivittäistavarakaupoilta odotettiin etenkin läheistä sijaintia.

Kotona asumisen ja arkielämän elämisen tukemisen todettiin keskusteluissa vaativan muun muassa erilaista aktivointia, kotona vierailuja sekä apua asiointiin, liikkumiseen ja digiasioiden hoitamiseen. Ihmisiä tulisi kannustaa lähtemään kotoa liikkeelle ja myös tehdä tämä mahdolliseksi heille. Esimerkiksi soveltuvilla kokoontumis- ja kerhotiloilla, kyläyhdistyksillä ja asuntoalueen yhteistyöllä voitaisiin edistää yhteistä toimintaa ja tekemistä. Lisäksi kaivattiin enemmän yhteisöllisyyttä ja arjen vuorovaikutusta, kuten auttamista puolin ja toisin eri-ikäisten kesken ja tuttavuudentekoa naapureihin.

Kaikkiaan keskusteluillassa heräsi hyvinkin aktiivista keskustelua ikäystävällisestä ja esteettömästä asumisesta. Tilaisuudesta kerätystä materiaalista julkaistaan laajempi kooste ja materiaalia tullaan hyödyntämään Forssan hyvinvointityössä. Kiitokset keskusteluun osallistujille!

Yleiset saunavuorot Ruostejärvellä 28.9. saakka

Järvimaisema Ruostejärveltä.

Ruostejärven leirikeskuksen rantasaunalla on ilmainen ja yleinen saunavuoro maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin 6.6.-28.9.2023 välisenä aikana. Sauna lämpimänä kello 13:00-17:30. Leirikeskuksen rantasaunan osoite on Kesäsiirtolantie 71, 31380 Tammela.

Lisätiedot:
Jukka Perälä p. 050 354 9917

Osallistu Forssa 100 -tietovisaan ja voita palkinto!


Kaupungin verkkosivujen Forssa 100 -osioon on koottu juhlavuoden sisältöjä. Sivun oikeassa laidassa on kerran kuussa vaihtuva tietovisakysymys, jossa kysellään kaupunkiin ja sen historiaan liittyviä. Oikein vastanneista arvotaan voittaja, jolle lähtee juhlavuoden tuotepalkinto. Testaa tietämyksesi ja voita juhlavuoden palkinto itsellesi!

 
 
../client/forssa/userfiles/original/USERscaled1304051728.png
 
 

Viikon 39 tapahtumia

Maanantai 25.9.2023

Finlayson Forssassa - kuosien kotiinpaluu

Värikäs kukkakuosi

Forssan kaupunginkirjaston näyttelytila Vinkkelissä on esillä Finlayson Forssassa - kuosien kotiinpaluu -näyttely. Näyttely on esillä 28.9. saakka, joten nyt alkaa olla
viimeiset hetket nähdä kuosien kotiinpaluu. Esillä on harvinaisuuksia, jotka kiersivät Japania parin vuoden ajan osana Finlayson 200-näyttelyä. Vinkkeli on avoinna: ma-to 11-19, pe 11-17, la 10–14.

Tiistai 26.9.2023

Galleria Moletti: Veera Inkeri: Kun kaikki kasvit lakastuu

Kuva Veera Inkerin taideteoksestaGalleria Moletissa esillä näyttely: Veera Inkeri: Kun kaikki kasvit lakastuu. Näyttely rakentuu veistoksista ja maalauksista. Galleria Moletti avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16.

" Galleria Moletin rouheat tiiliseinät yhdistettynä alueen historiaan ovat toimineet yhtenä innoittajanani koota juuri tähän tilaan näyttelykokonaisuus, jossa yhdistyy sekä kuosimainen tyylini maalata, sekä siloinen paperisaven muoto. Olen muuttanut usein tietokoneella tehdyn symmetrisen peilausefektin käsityöksi ja tutkinut miten matemaattinen tapa rakentaa kuvaa muuntuu lopulta maalaukseksi. Idea tähän näyttelyyn on syntynyt hallinnan tunteen tai sen menettämisen kuvaamisesta. Lähtökohtanani on ollut henkilökohtainen kokemukseni luopumisesta, sekä yleisellä tasolla ihmisen olemus osana luonnon kiertokulkua. Symmetristen maalausten tekeminen on osaltaan ollut keino keskittyä hallitsemaan myös maalausta. " Veera Inkeri

Torstai 28.9.2023

Iltapäivätanssit

Forssan liikuntapalvelut yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa järjestää iltapäivätansseja järjestöjentalolla torstaisin kello 13-16. Paikalla livebandi. Hinta 10 € sis. kahvin ja pullan sekä arvontaa. Tervetuloa!

Syksyn esiintyjät:
 • 14.9. Sakke Kotilainen & Focus
 • 21.9. Sirkka ja Velikullat
 • 28.9. Trio Markku Ignatius
 • 5.10. Vanhusten viikon Forssa 100 -juhlatanssit - Tarja Mäkelä duo
 • 12.10. Voitto Takanen ja Jussi Henttonen
 • 19.10. Anu Keronen & Saturnus trio
 • 26.10. Sirkka Keiski & Silver sound

Perjantai 29.9.2023.

Forssan Teatteri: Krokotiilijahti

Teatterin mainos, jossa leijona ja kotka keltaisella taustalla.

Forssan Teatteri juhlii 100-vuotiasta Forssaa Pikku-Spotissa Krokotiilijahti-näytelmällä!

Alkuvuodesta 1906 Kojon kartanolle saapui merkittävä seurue – taiteilija Akseli Gallen-Kallela (silloin vielä Gallén) vaimoineen sekä venäläinen vallankumouskirjailija Maksim Gorki naisystävänsä Maria Andrejevan kanssa. Heitä vastassa oli runoilija Bertel Gripenberg, joka toimi Kojon kartanolla Wahrenien kotiopettajana.

Pysähtyminen Kojolla oli osa pakomatkaa, ja vierailun kestosta ei ole tarkkaa tietoa. Mitä kartanolla mahdollisesti tapahtui ja millaisista asioista Kojolla ehkä keskusteltiin?

Forssan yhteislyseon lehtoreiden Piia Syrjäahon ja Jani Mäkivallin käsikirjoittama Krokotiilijahti pohtii, millaisia keskusteluja merkkihenkilöt saattoivat Forssan seudulla vieraillessaan käydä.

Näytelmän ohjaaja Valtteri Tuominen palaa vuosikymmenten tauon jälkeen Forssan Teatteriin, josta Tuominen ponnahti 1990-luvulla Teatterikorkeakoulun kautta Suomen suurimmille lavoille.

Esityksen tiedot:

Käsikirjoitus: Piia Syrjäaho ja Jani Mäkivalli
Ohjaus: Valtteri Tuominen
Rooleissa:
Teemu Lintula
Pirre Bono
Markku Tähtinen
Piia Romppanen
Romeo Ampuja
Esityspäivät:
La 23.9. klo 18
Pe 29.9. klo 18
La 30.9. klo 18
Pe 6.10. klo 18
La 7.10. klo 18
Ke 18.10. klo 18
Pe 27.10. klo 18
La 28.10. klo 18

Liput
Varaa liput näytökseen »
Lipunmyynti ja tiedustelu:
Rauha Kallio
puh. 040 569 6897
teatteri@forssanteatteri.fi


Viikon 40 tapahtumia

Tiistai 3.10.2023

Wahren-opiston Studia Generalia -luento: Forssan kunnallisdemokratian historia

Wahren-opiston Studia Generalia -luento kirjaston Brander-salissa tiistaina 3.10. kello 18. Aiheena on Forssan kunnallisdemokratian historia, josta luennoimmassa on Jyrki Jokinen.

Keskiviikko 4.10.2023

Kuhankosken killan näyttelyn avajaiset Vinkkelissä

Kuhankosken Killan taidenäyttelyn "Väriä syksyyn" avajaisia vietetään kirjaston näyttelytila Vinkkelissä keskiviikkona 4.10. kello 18. Näyttely on esillä 4.10.-3.11.2023.

Tarinamaailmatuokio

Tarinamaailmatuokion mainoskuva, jossa kettu toivottaa tervetulleeksi tapahtumaan.Tervetuloa Forssan kaupunginkirjastoon keskiviikkona kello 17:30-18:15 kuuntelemaan satuja, tarinoita ja kertomuksia sekä luomaan omia. Askarrellaan ja pidetään hauskaa yhdessä. Saa ehdottaa, mitä tehdään!

Keskiviikon vauvaloruttelu

Forssan kaupunginkirjastolla järjestetään keskiviikkona kello 9:30-100 vauvaloruttelu. Vauvaloruttelu on alle 1-vuotiaille suunnattu tuokio vanhemman kanssa. Osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista. Soita ovikelloa, jos sinulla ei ole omatoimikirjastoon tunnuksia. Vauvaloruttelun jälkeen vauvan kanssa voi jäädä satuhuoneeseen seurustelemaan muiden lasten ja vanhempien kanssa.

Netti-tietoiskut

Forssan kaupunginkirjastolla järjestetään keskiviikkona samansisältöisinä kaksi Netti-tietoiskua, kello 14 ja kello 17. Tällä kerralla tutustutaan käyttäjäntunnistukseen nettipalveluissa ja mm. siihen, mikä ero on sähköpostilla ja kirjautumisella eri palveluihin sähköpostiosoitteella. Kesto noin 45 min. Opastajana Sirkka Ylander Forssan kirjastosta. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Torstai 5.10.2023

Yleisöopastus Kuosikeskukseen

Torsaina 5.10. järjestetään yleisöopastus Kuosikeskukseen kello 13. Kuosikeskus on avoinna ti-pe 10-16.

Forssa 100 -juhlatanssit Järjestöjentalolla

Orkesterina Tarja ja Ilpo Mäkelä. Tansseihin voi pukeutua vanhan ajan tyyliin! Tarjolla on kakkukahvit. Hinta 5 €. Ennen tansseja järjestetään ilmainen tanssikurssi kello 11-12:30, aiheena fusku. Ohjaajina Antti ja Tuula Orttenvuori.

Lautapeli-ilta Forssan kirjastolla

Forssan kaupunginkirjaston Lukusali Puustisessa järjestetään torstaina lautapeli-ilta kello 17–20.

Kirjaston lautapeli-illat ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Iltojen tavoitteena on koota pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset yhteen ja edistää paikallista lauta- ja korttipelikulttuuria. Peliseuraa on paikalla takuuvarmasti.

Peli-illoissa pelataan sekä nuorille että aikuisille suunnattuja pelejä laidasta laitaan. Pelien sääntöjä ei tarvitse päntätä ennakkoon, vaan ne käydään aina alussa läpi, ja kerrataan myös pelien aikana tarvittaessa. Voit ottaa myös omia pelejä mukaasi. Tervetuloa!

Esimerkkejä pelatuista peleistä:
Wingspan, Dune, Pipeline, Mystic Vale, Hero Realms, Dungeon Quest, Small World, Scythe, Hero Quest, Dale of Merchants, Village, Dominion, Agricola...

Lauantai 7.10.2023

Lauantain satutuokio

Forssan kaupunginkirjastolla järjestetään lauantaina satutuokio kello 11-11:30. Satutuokiossa luetaan satuja ja piirretään. Alle 3-vuotiaat satutuokioon vanhemman kanssa.

Sunnuntai 8.10.2023

Taiteilijatapaaminen Veera Inkeri: Kun kaikki kasvit lakastuu

Tervetuloa Veera Inkerin taiteilijatapaamiseen näyttelyn "Kun kaikki kasvit lakastuu" viimeisenä avoinnaolopäivänä 8.10. kello 15-16.
Tule tapaamaan taiteilijaa ja kuulemaan näyttelyn teemoista ja teosten tekohistoriasta!

 
 
../client/forssa/userfiles/original/USERscaled1146925922.png
 
 

Avoimet työpaikat

Kiinnostaisiko sinua työskennellä Forssan kaupungilla? Kaupungilla on avoinna monipuolisesti erilaisia työpaikkoja toimistosihteeristä kotoutumistyöntekijän tehtäviin.

Lisätietoa näistä ja muistakin Forssan kaupungin avoimista työpaikoista on luettavissa Kuntarekryn sivuilta.
 
 
../client/forssa/userfiles/original/forssa-uutiskirje-banneri-bottom.png
 
 Eikö tapahtumaasi näkynyt kaupungin verkkosivujen tapahtumakalenterissa? Ei huolta. Voit lisätä tapahtumia kaupungin tapahtumakalenteriin osoitteessa: https://www.forssa.fi/tapahtumakalenteri/ilmoita-tapahtuma/.

Onko sinulla juttuidea, jonka haluat jakaa? Juttuvinkkejä ja mahdollista muuta tiedotettavaa voi lähettää kaupungin viestintäsuunnittelijalle osoitteeseen: joonas.lehtinen(at)forssa.fi.
 
 
 Seuraa Forssan kaupunkia somessa:

   


#forssa #forssankaupunki #järkivihreäforssa


 
 
 
 
  © Forssan kaupunki
Osoitelähde: Forssan kaupungin yhteystietorekisteri
Lähettäjä:
Turuntie 18
30100 Forssa
puh. 03 41411
kirjaamo@forssa.fi
Y-tunnus: 0145626-1
Peruuta tilaus »