Katso selaimessa »
 
 
 
 
 
 
../client/forssa/userfiles/original/otsikkopalkin-kuva-pienennetty.jpg
 
 
 
 

mitä kaikkea mahtuikaan vuoteen 2018?

Kulunutta vuotta ovat leimanneet vuoden 1918 tapahtumien muistelu, tekstiilimuseon tulevaisuuden pohjustaminen sekä Mullankaivajien arkeologiset kaivaukset Yhtiönpuistossa.

Muistovuoden 1918 punaisissa ja valkoisissa opastuksissa museon väki haastoi itsensä. Suomen historian kipeän vuoden haltuunotto ei ollut helppo tehtävä – opettavainen kyllä. Vaikea teema viritti keskustelua yleisellä tasolla, mutta paljon myös henkilökohtaisista muistoista. Vuosi vei museolaiset sisällissodan tapahtumia kuvaavan arkistomateriaalin äärelle, paikallisten tapahtumien taustoihin ja jopa yksittäisten henkilöiden ja perheiden tarinoihin. Tarinat, jotka olivat tähän saakka säilyneet Forssan museon arkistoissa, tulivat nyt kuulluiksi. Vuoden 1918 tapahtumia käsiteltiin sekä museon yleisöopastuksilla että kaupunkikävelyillä.

Kevättalvella starttasi Suomen kulttuurirahaston rahoittama Mullankaivajat -arkeologiahanke, jossa Heikan koulun vitosluokkalaiset tutustuivat oman kotiseutunsa menneisyyteen arkeologisen tutkimuksen kautta. Mullankaivajat kurkistivat Yhtiönpuistossa pintaa syvemmälle: kaivauksilla etsittiin jälkiä tulipalossa tuhoutuneesta tehtaanjohtajan talosta. Hankkeen innoittamina puistossa toteutettiin myös opastettuja historiakävelyjä.

Heikan koulun mullankaivajia Yhtiönpuistossa keväällä 2018. Kuva: Forssan mullankaivajat.

1918 -teemaiset sekä Yhtiönpuistoon tehdyt kesäiset kävelykierrokset yllättivät suosiollaan, ja eri teemaisia opastuksia tullaan varmasti jatkamaan.

Museokokonaisuuden kannalta kaikkein painavin asia on ollut tekstiilimuseon tulevaisuuskysymys, jota selviteltiin Tyykistä tulevaisuuteen -projektissa. Tekstiilimuseo on ollut suljettuna jo useita vuosia tilapulmien vuoksi, ja tekstiilikokoelman olosuhteet ovat olleet kestämättömät. Tyykistä tulevaisuuteen -projekti selvitti, halutaanko tekstiiliperintöä kaupungissa ylipäätään säilyttää, ja millä tavoin sitä tulisi tuoda esiin. Syntyi suunnitelmat tekstiiliperintöä tallentavasta ja esittelevästä Kuosikeskuksesta ja Kuosien kaupungista eli kuosien levittäytymisestä eri muodoissa kaupunkitilaan. Kaupungin harmaat sähkökaapit, torin yleisö-wc sekä kehräämön kevyenliikenteenväylä saivat jo värikkäät kuosiasut taiteilija Liisa Lehtimäen tulkintoina. Vuoden ehdoton huippuhetki on ollut kuosiaiheisten jouluvalojen toteutus.

Tänä jouluna Forssa pukeutuu kuosivaloihin. Kuva: Lassi Puhtimäki, Forssan Lehti.

Loppuvuosi on ollut yhtä aikaa raskas ja toiveikas. Ajatukset Kuosikeskuksesta saivat vauhtia kun tekstiilimuseon miehittämälle entiselle Valimolle löytyi uusi asukas ja Kehräämöllä Käsityökeskus Sigrid muutti toisaalle. Lokakuusta lähtien tekstiilikokoelmia ja -museota on muutettu pois nykyisistä tiloistaan. Noin 10 000 kg kokoelmaa ja ehkä sama massa suuria teollisuuden koneita vaihtaa sijaintia. Fain logistiikan opiskelijat ja Nuorten työpaja ovat auttaneet kuljetuksissa ristiin ja rastiin Kehräämön aluetta. Tulevaisuus näyttää, miten hyvin Tekstiilimuseon metamorfoosi Kuosikeskukseksi ja koneiden katseluvarastoksi toteutuu.
Kiitoksia vapaaehtoisille, puutarhakummeille, tekstiilitietäjille ja kaikille museon toiminnassa mukana olleille!

Pian rauhoitumme joulunviettoon ja keräämme voimia ensi vuoden mieluisiin mutta vankkoja harteita vaativiin moninaisiin toimiin. Tammikuussa käynnistämme vapaaehtoistoiminnan Kuosikeskuksessa. Pysy siis kuulolla ja seuraa tiedotteitamme myös ensi vuoden puolella!

Rauhaisaa joulunaikaa,
Forssan museon väki

 
 
 
 
../client/forssa/userfiles/original/joulukahveet-2018-1146227864.gif
 
 
 
 

Joulunajan ja vuodenvaihteen aukioloajat

Joulunaikaa 23. - 26.12. suljettu
Välipäivinä 27. - 30.12. avoinna
Vuodenvaihteessa 31.12. - 1.1.2019 suljettu
Loppiaisena 6.1.2019 suljettu

Muina aikoina olemme avoinna tavalliseen tapaan 
TI-PE 10-16
LA 10-14
SU 12-16
 
 
 
 
 ../client/forssa/userfiles/original/forssa-juliste-pienennetty.jpg  

Tuuli Autio - läsnä
4.12.2018 - 13.1.2019

Työkalun rytmikäs jälki saa jäädä näkyviin. Veistäminen on mukaansatempaava seikkailu;
alkuperäinen idea ja elävä puumateriaali käyvät vuoropuhelua, jota veistäjä tutkii ja kuuntelee. Puun yksilöllisestä luonteesta tulee väkevä osa teosta. Puussa voi kiehtoa alkukantainen karheus tai lempeä pehmeys -parhaimmillaan läsnä on ikiaikainen viisaus.

Taiteilija on tavattavissa museon joulukahveilla 19.12. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn sekä taiteilijaan sen takana.
 
 
 
 
 ../client/forssa/userfiles/original/aulagalleria.jpg  

galleria on avoinna:

TI-PE 10-16
LA 10-14
SU 12-16
Vapaa pääsy.

Tutustu näyttelykalenteriin.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
  © Forssan kaupunki
Osoitelähde: Forssan kaupungin yhteystietorekisteri
Lähettäjä:
Turuntie 18
30100 Forssa
puh. 03 41411
kirjaamo@forssa.fi
Y-tunnus: 0145626-1
Peruuta tilaus »