Katso selaimessa »
 
 
 
 
  
 
../client/jamera/userfiles/original/jamera-371539065662.jpg
 
 

Rakenteiden "hengittävyys" – Mitä se todella tarkoittaa?

Rakennusmateriaalien "hengittävyydestä" puhuttaessa moni mieltää termin merkitsevän terveellisempää ja turvallisempaa asumista. Mutta kuinka tarkasti ymmärrämme, mitä "hengittävyys" rakennusteknisesti tarkoittaa? On olemassa riski sille, että termi ymmärretään helposti myös väärin.

Hengittävyys -terminologian epämääräisyys luo haasteita, sillä se voi viitata moniin eri asioihin: materiaalin kykyyn sitoa ja luovuttaa kosteutta, sen vesihöyryn ja kaasujen, kuten hiilidioksidin, läpäisykykyyn, ja toisinaan jopa virheellisesti ilman läpäisevyyteen. Vaikka erilaiset runkorakennusmateriaalit kuten kevytbetoni ja puu ovat hygroskooppisia ja voivat auttaa tasaamaan sisäilman kosteutta, tämä ominaisuus ei yksinään korvaa rakennuksen riittävää ilmanvaihtoa tai muita kosteudenhallintatoimenpiteitä.

Tutkimukset osoittavat, että sisäilman kosteuden kannalta merkittävämpää on usein kodin irtaimiston ja muun sisustuksen rooli, ei seinien runkomateriaali. Vaikka kevytbetoni ja muut vastaavat materiaalit kykenevät absorboimaan ja luovuttamaan kosteutta, on elintärkeää, että rungon pinnoitteet ovat vesihöyryä läpäiseviä, jotta rakenne voi kuivua tehokkaasti.

Rakenteiden täydellinen ilmatiiviys on nykykäsityksen mukaan välttämätön energiatehokkuuden, kosteusteknisen toimivuuden ja hyvän sisäilman laadun varmistamiseksi. Rakenteiden "hengittävyyteen" liittyy usein myös luonnonmukaisen rakentamisen ihanne, mutta on tärkeää ymmärtää, että kaikki luonnonmateriaalitkaan eivät automaattisesti tarjoa vikasietoisuutta rakenteille.

Ennen vanhaan käsin veistetyt talot olivat "hataroita" ja ilma kiersi rakenteiden kautta, mutta tämä ei ole enää suositeltavaa tai turvallista. Nykytiedon valossa on tärkeää erottaa myytit ja markkinapuheet tosiasioista ja varmistaa, että rakennustekniset ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon, ei vain perinteisiin uskomuksiin tai ideologioihin.

Lue Jämerän tuoteasiantuntijan, DI Minna Korven artikkeli kevytbetonista pientalojen runkomateriaalina: Linkki artikkeliin »
 
 
../client/jamera/userfiles/original/element-valiseinalaatta-21169425279.jpg
 
 

Huomio kivitalorakentajat - vielä hetki aikaa hyödyntää Jämerän kevätetu! 

Jämerä tarjoaa kevätetuna runkovalmiin talon tilaajille kevyiden väliseinien materiaalit, kuten väliseinälaatat, ovienylityspalkit ja laastit veloituksetta.

Jämerä kivitalossa kevyet väliseinät rakennetaan mittatarkoista laatoista, ohutsaumamuurauksen ja valmiiden palkkien avulla. Kevytbetoni varmistaa paloturvallisuuden märkätiloissa, tulisijoissa ja niiden taustalla.
Älä jää paitsi tuhansien eurojen arvoisesta edusta!

Kampanja päättyy huhti-toukokuun vaihteessa (30.4.2024), joten toimi pian!

Kampanjat »
Rakentaminen »
 
 
../client/jamera/userfiles/original/jamera-31-kopio.png
 
 

23.4. pidettiin jälleen onnistunut Jämerän rakennuttajakoulu, johon osallistui runsaasti innokkaita osallistujia!

Neljä kertaa vuodessa järjestettävään verkkokoulutukseen osallistui 21 kivitalorakentajaa, jotka saivat syventyä kevytbetonirakentamisen perusteisiin, pientalon rakennuttajan rooliin sekä eri rakentamisvaiheisiin. Koulutuksessa käytiin myös läpi tärkeitä aiheita, kuten kuluttajasuojalakia ja pientalorakentamisen sopimusjuridiikkaa.

Tässä muutama kommentti rakennuttajakouluun osallistuneilta:
"Meillä vielä auki, tuleeko CLT-, hirsi- vai kivitalo. Mielenkiintoista asiaa rakennuttamisesta.",
"Selkeä esitys, hyvä!",
"Yhteistyökumppanien verkosto on tärkeässä roolissa ja tarpeen ( jos/kun tilaus tai sopimus tehty).",
"Hyvä palvelu ja hinta / laatusuhde on hintansa arvoinen",
"Asiallinen ja hyvä sisältö" ja
"Kouluttajan esitelmä erittäin selkeä ja helposti ymmärrettävissä. Ilo kuulla hänen tapaansa kertoa asioista niin että kuulijan mielenkiinto säilyy. Kiitos. Jään odottamaan esityksen aineistoa"


Kiitämme kaikkia osallistujia ja toivotamme menestystä rakennusprojektiin.
 
 
 
 
 
  © Jämerä Kivitalot Oy
Osoitelähde: Jämerän asiakas- ja markkinointirekisteri
Lähettäjä:
Fallåker 1, 02740 Espoo, www.jamera.fi
Y-tunnus: 24775636
Haluan poistua postituslistalta »